Cursussen

Branchevereniging Bodemenergie faciliteert dé opleidingen in Nederland ten behoeve van de certificering die verplicht is om werkzaam te mogen zijn binnen onze branche. Een groot aantal opleidingen wordt afgesloten met een CITO-examen. Naast de reguliere opleidingen verzorgen wij ook opleidingen voor eindgebruikers van bodemenergiesystemen en overheden, om de kwaliteit van de opgeleverde installaties te borgen.
Geplande cursussen
  1. Home
  2.  → Cursussen overzicht

Hieronder vindt u het totaaloverzicht van alle cursussen die u via Branchevereniging Bodemenergie kunt volgen.
Klik op de button ‘bekijk cursus’ voor meer informatie, de startdata van de verschillende cursussen en om u direct in te schrijven. 

 

Cursus B: Basiscursus Vakmanschap Bodemenergie

De Basiscursus Vakmanschap Bodemenergie biedt de basis voor professionals die te maken hebben met ondergrondse en bovengrondse bodemenergiesystemen in de gebouwde omgeving. 

De essentiële onderdelen die zowel een ondergrondse- als bovengrondse ontwerper moet weten worden in de basiscursus behandeld en geëxamineerd. Er wordt gewerkt volgens de huidige normen voor bodemenergie volgend uit de AMvB’s, uitgewerkt in het SKIB-protocol voor de ondergrond. Voor de bovengrond is dit uitgewerkt in de ISSO 39 voor open systemen. Voor de gesloten systemen is voor de bovengrond zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande ISSO publicaties 72 en 80. Na het volgen van de basiscursus kent de cursist de basis ontwerpregels voor zowel ondergrondse- als bovengrondse systemen.

De cursus kan met een examen (via Cito) worden afgesloten.
De cursusduur bedraagt 3 dagen.

Cursus C: Specialisatie Bodemenergie: ontwerp en realisatie bovengrond

In de Specialisatiecursus Bovengronds wordt dieper ingegaan op de manier van energieopwekking en afgifte.

Behandeld worden zowel open- als gesloten bodemsystemen. De cursist leert welke afgiftesystemen geschikt zijn voor bodemenergiesystemen, hoe hij/zij hoofdcomponenten selecteert op basis van vermogen en energiehoeveelheden. Tevens wordt de automatisering van het bodemenergiesysteem behandeld. De aangeboden stof sluit aan bij de huidige ISSO -publicaties 39, 72, 80 en 81. De laatste dag bestaat grotendeels uit het maken van een casus. De cursist kan dan het geleerde direct in de praktijk brengen.

De cursus kan worden afgesloten met een officieel Cito examen.
De cursusduur bedraagt 3 dagen.

 

Cursus DG: Specialisatie ontwerp realisatie ondergrondse gesloten systemen

Gesloten bodemwarmtewisselaarsystemen worden gebruikt als bron voor verwarming en koelen van gebouwen met behulp van een warmtepomp. Deze systemen kunnen onder nagenoeg alle geo- en geo-hydrologische omstandigheden worden toegepast en kennen een zeer lange levensduur. Mits goed ontworpen garanderen zij een hoog rendement bij zeer lage onderhoudskosten en hoge bedrijfszekerheid. Specifiek voor gesloten systemen is de directe en dynamische terugkoppeling tussen gebouw (energievraag), warmtepompsysteem en bodem. De aanvoertemperatuur in het systeem is namelijk niet constant maar hangt af van het gebruik. Het ontwerp van het bodemwarmtewisselaarsysteem moet aan bepaalde eisen voldoen om het rendement te realiseren. Bij realisatie van het systeem is een lekdicht systeem een belangrijk aandachtspunt.
De specialisatiecursus voor het ondergronds deel van gesloten systemen is ontwikkeld om inzicht in de onderliggende thermische processen en de ontwerp-methoden te verschaffen. De cursist moet na de cursus in staat zijn het ondergronds deel van een bodemwarmtewisselaar te ontwerpen en kent de aandachtspunten bij realisatie. De cursist moet ook inzicht hebben in verschillende systeemconcepten, welke belangrijke randvoorwaarden en ontwerpkeuzes moeten worden gemaakt en hoe deze de kosten en het rendement van het systeem beïnvloeden. Tevens moet de cursist in staat zijn aangeleverde ontwerpen te beoordelen en te evalueren.

De cursus kan worden afgesloten met een officieel Cito examen.
De cursus bestaat uit 2 dagen.

 

Cursus DO: Specialisatie ontwerp & realisatie ondergrondse open systemen

Open bodemenergiesystemen worden gebruikt als bron voor verwarming en koelen van gebouwen, vaak met behulp van een warmtepomp. Bij open bodemenergiesystemen wordt grondwater onttrokken en geïnfiltreerd. Het grondwater wordt benut als energiedrager en voor energieopslag. Open systemen kunnen voorzien in grote warmte- en koudebehoefte. De aanvoertemperatuur van het systeem is nagenoeg constant. Mits goed ontworpen garanderen zij een hoog rendement bij lage onderhoudskosten en hoge bedrijfszekerheid. Het ontwerp van een open systeem moet aan bepaalde eisen voldoen om het rendement en de gewenste bedrijfszekerheid te realiseren. Bij realisatie zijn de kwaliteit van de bronnen en een goede test- en opleveringscontrole belangrijke aandachtspunten.

De specialisatiecursus voor het ondergronds deel van open systeem is ontwikkeld om inzicht in de onderliggende hydrologische en thermische processen en de ontwerp-methoden te verschaffen. De cursist moet na de cursus in staat zijn het ondergronds deel van een open systeem te ontwerpen en kent de aandachtspunten bij realisatie. De cursist moet ook inzicht hebben in verschillende systeemconcepten, welke belangrijke randvoorwaarden en ontwerpkeuzes gemaakt moeten worden en hoe deze de kosten en het rendement van het systeem beïnvloeden. Tevens moet de cursist in staat zijn aangeleverde ontwerpen te beoordelen en te evalueren.
De cursus kan worden afgesloten met een officieel Cito examen.

De cursus bestaat uit 2 dagen.

Cursus E: Specialisatie exploitatie open en gesloten systemen

Tijdens de Specialisatiecursus exploitatie van open en gesloten systemen wordt dieper ingegaan op de bedrijfsvoering van open en gesloten systemen. De cursist leert wat monitoring en beheer zijn, hoe hij een meerjaren onderhoudsbegroting maakt en hoe het koppelen van bovengrondse en ondergrondse systemen in de praktijk werkt (integrale benadering). Daarnaast wordt ingaan op de ins- en outs rondom het toezichthouden en handhaven door provincie en gemeente. De AMvB bodemenergie vormt hierbij de leidraad. Tot slot komen veel voorkomende faalfactoren langs. Doel van deze cursus is om proactief invulling te geven aan exploitatie. De HUM, de BUM en de Waterwet vormen hierin de leidraad. De cursus leidt ons van het ontwerp van bodemenergiesystemen naar de exploitatie en vertelt alle ins- en outs.

De cursus kan worden afgesloten met een officieel Cito-examen.
De cursusduur bedraagt 2 dagen.

Cursus G: Regie op Bodemenergie

Voor gebruikers van bodemenergiesystemen
Een bodemenergiesysteem maakt gebruik van de bodem voor de levering van warmte of koude aan gebouwen. Een bodemenergiesysteem is een duurzaam installatieconcept, met een lager energieverbruik in vergelijking met conventionele verwarming en koeling (bijvoorbeeld gasketel en koelmachine). Het lagere energieverbruik heeft een vermindering van uitstoot van CO2 en lagere energiekosten tot gevolg.
Het doel van de cursus is het bieden van overzicht: welke factoren zijn bepalend voor een goed functionerend bodemenergiesysteem en hoe kun je als gebruiker een goede regie voeren op de exploitatie van een bodemenergiesysteem. De cursus beoogt overzicht te geven van het speelveld van de exploitatie van een bodemenergiesysteem. Er wordt ook inzicht in prestatiefactoren en sleutelparameters gegeven.

Let op: deze cursus is specifiek voor eindgebruikers van bodemenergiesystemen. Wilt u wel informatie over de exploitatie, maar bent u geen eindgebruiker, dan is waarschijnlijk cursus E een betere cursus voor u.

Cursus OB: Basiscursus Bodemenergie voor Overheden

De cursus richt zich specifiek op de doelgroep Overheden en Omgevingsdiensten. Daarbij komen die aspecten aan de orde die voor hun dagelijkse praktijk bij gesprekken, beoordeling en toetsing van aanvragen aan de orde kunnen komen. Deze vernieuwde (basis)cursus is het resultaat van een enquête onder de doelgroep over de behoefte aan kennis en verdieping rond onderwerpen m.b.t. bodemenergie.

De cursus behandelt de actuele stand van zaken rond de onderwerpen:

– ondergronds ruimtegebruik;
– kwaliteitseisen bij aanleg en exploitatie;
– toezicht en bevoegdheden bij realisatie en exploitatie;
– gebouwzijdige aspecten.

Hiermee wordt een breed inzicht verkregen in de verschillende typen bodemenergiesystemen en bijkomende randvoorwaarden. Uiteraard komen ook actuele zaken langs m.b.t. de HUM en de BUM, lozen van grondwater, regeneratie en energiebalans. Dit alles binnen de context van de taken zoals die binnen de doelgroep(en) aan de orde zijn.

De cursusduur bedraagt een dag.

Cursus OV: Verdiepingscursus Bodemenergie voor Overheden

De cursus sluit aan op de vernieuwde Basiscursus Bodemenergie voor Overheden gericht op de doelgroep Overheden en Omgevingsdiensten die zich bezighouden met gesloten bodemenergiesystemen.

In deze verdiepingscursus wordt aan de hand van cases nader ingegaan op de relevante zaken m.b.t. Vergunningverlening en Toezichthouden bij de realisatie en het in bedrijf hebben van gesloten bodemenergiesystemen.
Hierbij komen die zaken aan de orde die voor de dagelijkse praktijk bij gesprekken, beoordeling en toetsing van aanvragen aan bod kunnen komen.

In de cursus worden actuele zaken behandeld rond de onderwerpen:

– Indieningsvereisten;
– omgaan met WKO-Tool en EED berekening aan gesloten systemen;
– beoordelen van ingediende SPF;
– interferentie tussen gesloten systemen onderling en met open systemen;
– organisatie rond melding, vergunningverlening, handhaving en praktijkervaringen.

Hiermee krijgt u een breed inzicht in de verschillende typen van bodemenergiesystemen en bijkomende randvoorwaarden.

Cursus RT: Regeltechniek voor Bodemenergiesystemen

Met het volgen van de cursussen uit de leergang Bodemenergie, van Basiscursus tot verdiepingscursussen, wordt de basis gelegd voor het ontwerpen, realiseren en beheren van bodemenergiesystemen.

Een van de belangrijke kennisonderdelen van de leergang is Regeltechniek. Daarbij is vooral het resultaat dat met een Bodemenergiesysteem wordt beoogd cruciaal: het goed en energiezuinig functioneren van het bodemenergiesysteem als totaal (bovengrond + ondergrond).
Om de kennis op dit gebied te verbeteren is de cursus Regeltechniek voor BES ontwikkeld. Deze cursus sluit, met de cases die erin aan de orde komen, goed aan bij de leergang en bij de dagelijkse werkpraktijk.

De cursus is voor het grootste deel gericht op open systemen; dus WKO-systemen op basis van grondwater.

Cursus SPF: Seasonal Performance Factor Bodemenergiesystemen

Het Wijzigingsbesluit Bodemenergiesystemen (AMvB Bodemenergie) heeft betrekking op het energierendement van bodemenergiesystemen. Dit wordt uitgedrukt in de Seasonal Performance Factor BodemEnergie Systemen (SPF-bes).
De regels hebben invloed op zowel het ontwerp en de realisatie als op de exploitatie van bodemenergiesystemen. De eis kan worden gesteld dat de SPF-bes van tevoren wordt vastgelegd en na ingebruikname continue moet worden gemeten en gerapporteerd.