Cursussen

Branchevereniging Bodemenergie faciliteert dé opleidingen in Nederland ten behoeve van de certificering die verplicht is om werkzaam te mogen zijn binnen onze branche. Een groot aantal opleidingen wordt afgesloten met een CITO-examen. Naast de reguliere opleidingen verzorgen wij ook opleidingen voor eindgebruikers van bodemenergiesystemen en overheden, om de kwaliteit van de opgeleverde installaties te borgen.
 1. Home
 2.  → Cursus E: Specialisatie exploitatie open en gesloten systemen

Cursus E: Specialisatie exploitatie open en gesloten systemen

Tijdens de Specialisatiecursus exploitatie van open en gesloten systemen wordt dieper ingegaan op de bedrijfsvoering van open en gesloten systemen. De cursist leert wat monitoring en beheer zijn, hoe hij een meerjaren onderhoudsbegroting maakt en hoe het koppelen van bovengrondse en ondergrondse systemen in de praktijk werkt (integrale benadering). Daarnaast wordt ingaan op de ins- en outs rondom het toezichthouden en handhaven door provincie en gemeente. De AMvB bodemenergie vormt hierbij de leidraad. Tot slot komen veel voorkomende faalfactoren langs. Doel van deze cursus is om proactief invulling te geven aan exploitatie. De HUM, de BUM en de Waterwet vormen hierin de leidraad. De cursus leidt ons van het ontwerp van bodemenergiesystemen naar de exploitatie en vertelt alle ins- en outs.

De cursus kan worden afgesloten met een officieel Cito-examen.
De cursusduur bedraagt 2 dagen.

Cursusduur

2 dagen

Doelgroepen

Ontwerpers en projectleiders betrokken bij de exploitatie en beheer van bodemenergiesystemen zoals:

 • adviseurs
 • installateurs
 • grondboorbedrijven

De cursus is bedoeld voor professionals die zich na het volgen van cursus B: Basiscursus Vakmanschap Bodemenergie verder willen specialiseren en dieper willen ingaan op zaken m.b.t. de exploitatie en het beheer van bodemenergiesystemen.

Voorkennis

MBO+/HBO kennis en denkniveau, al enige jaren in de praktijk werkzaam en ervaring op het gebied van het ontwerp en de realisatie van bodemenergiesystemen.
Bij voorkeur de Basiscursus Vakmanschap Bodemenergie hebben gevolgd.

Examen

Onafhankelijk via het CITO. Kijk voor meer informatie op www.cito.nl

Vragen?

Bel het secretariaat op 035 542 75 24.
Of stuur een e-mail naar cursussen@bodemenergie.nl

Opbouw cursus

 • Monitoring en beheer
 • Koppelen ondergronds en bovengronds
 • Onderhoud
 • Automatisering
 • Contracten en mjob
 • Exploitatie gesloten systemen
 • Toezicht en handhaven
 • Cursusprijs

  € 1.345,05 excl. btw. Leden van Branchevereniging Bodemenergie ontvangen 15% korting.
  Voor hen bedraagt de prijs € 1.143,29 excl. btw

  Inclusief

  2 cursusdagen, cursusmateriaal, lunches en consumpties.

  Exclusief

  Kosten examen, diplomering (CITO).
  ISSO 39 wordt vanuit de gehele werkgang sterk aanbevolen aan te schaffen en te gebruiken maar dit is niet verplicht. U kunt de publicatie aanschaffen via de website van ISSO.

  Voorwaarden

  Tot 2 weken voor aanvang van de cursus is annulering kosteloos mogelijk. Binnen 2 weken voor aanvang van de cursus is annulering niet meer mogelijk. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk.
  Als u verhinderd bent, is een plaatsvervanger van harte welkom. Wij verzoeken u ons dit voor aanvang van de cursus schriftelijk te melden.

  Indien u de cursus tussentijds beëindigt, vindt er geen restitutie van de betaalde kosten plaats.
  Mocht u bij afwezigheid van de inhaalmogelijkheid gebruik willen maken dan zijn wij genoodzaakt u hiervoor per dag een bedrag van € 350,- excl. btw in rekening te brengen.

  Cursussen zullen alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen. Het cursusgeld dient vóór aanvang van de cursus voldaan te zijn.

  Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Uw deelname aan de cursus is onder voorbehoud van voldoende plaats. Pas wanneer u een bevestiging heeft ontvangen per email is uw aanmelding definitief. Voor alle cursussen geldt: vol = vol.

  Ongeveer 2 weken vóór aanvang van de eerste cursusdag ontvangt u een informatiemail over de doorgang van de cursus, locatie en tijdstip. Ook de factuur zal dan verzonden worden.

  LET OP: voor de B-cursus, de C-cursus de E-cursus en de DG- en DO-cursus dient u in hetbezit te zijn van de ISSO-publicatie 39. Deze kunt u aanschaffen via ISSO.

  Geplande cursussen

  Ik heb interesse in deze cursus en/of houd mij op de hoogte over nieuwe cursusdata.