UITNODIGING Congres Bodemenergie ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

06 november 2022

  1. Home
  2.  → 
  3. nieuws
  4.  → UITNODIGING Congres Bodemenergie ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

Op donderdagmiddag 1 december 2022 organiseert Branchevereniging Bodemenergie het Congres Bodemenergie. Een inspirerend en interactief evenement voor iedereen die vanuit zijn vakgebied te maken heeft met de verduurzaming van de gebouwde omgeving met warmte en koude uit onze bodem. Het belooft een boeiende dag te worden, met een compact programma, een plenair en een parallel gedeelte én uiteraard volop ruimte om te netwerken. 

Uiteraard zijn leden van Branchevereniging Bodemenergie van harte welkom, en neem gerust (kosteloos) één introducé mee! Maar dit congres is voor veel meer mensen interessant. Daarom zijn professionals uit andere duurzame warmtesectoren, gemeenten, overheden en vastgoedprofessionals van harte welkom. Want de energietransitie voor elkaar krijgen, dat moeten we samen doen.

Van abstracte woorden naar concrete daden

Van alle kanten horen we dat samenwerking het toverwoord is om de energietransitie te doen slagen. Maar hoe kunnen we dat concretiseren, zodat bodemenergie haar rol in de energietransitie ook in de praktijk verder kan uitbouwen? Welke slimme samenwerkingen op welke niveaus zijn er nodig en welke belemmeringen komen we daarbij tegen? Of zijn die belemmeringen er niet en moeten we gewoon samen aan de slag? Met antwoorden op deze concrete vraagstukken keert u na een nuttige en plezierige middag weer naar huis.

Het thema van het Congres Bodemenergie is: ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

Bent u erbij? Aanmelden voor het Congres Bodemenergie kan via dit aanmeldformulier.

 

De sprekers zijn bekend!

Als Dagvoorzitter Duurzaamheid heeft Peter Melis menig congres op een vakkundige, interactieve manier tot een succes gemaakt. En met een passie voor alles rondom duurzaamheid en de energietransitie weet hij precies waar het over gaat en komt hij snel tot de kern. Daarbij schuwt hij moeilijke vragen niet. In zijn rol als dagvoorzitter is hij ontwapenend, weet hij het publiek te betrekken bij de discussies en weet hij de moeilijke vragen beantwoord te krijgen.

Keynote

Paul Behrens is auteur en wetenschapper aan de Universiteit te Leiden. Zijn populairwetenschappelijke boek, The Best of Times, The Worst of Times: Futures from the Frontiers of Climate Science beschrijft het huidige pad waar de mensheid zich op bevindt, en blikt vooruit naar de toekomst. Hierbij houdt hij vast aan zowel pessimistische als hoopvolle scenario’s over onderwerpen als economie, energie, land en voedsel. Zijn onderzoeken en publicaties zijn verschenen in wetenschappelijke tijdschriften en media zoals The New York Times, Scientific American, Politico, Nature Sustainability, Nature Energy, Nature Food, PNAS en de BBC.

Als keynote spreker neemt Paul u mee in zijn visie op deze unieke tijd: De keuzes die in de komende twee decennia worden gemaakt, zullen in de komende eeuwen en zelfs millennia de toekomst van het leven op onze planeet bepalen. We staan ​​voor een catastrofe, maar er is nog hoop. Paul zal de nieuwste wetenschappelijke inzichten over klimaatverandering en klimaateffecten presenteren, mét enkele oplossingen die nodig zijn om een ​​hoopvolle, gezondere toekomst te realiseren. Paul houdt deze presentatie is in het Engels en na afloop van het congres ontvangt u een exemplaar van zijn boek.

Parallelsessies

Na het plenaire gedeelte kunt u deelnemen aan twee van de onderstaande parallelsessies:

Bodemenergie en aquathermie inpassen in een bestaand warmtenet
Door: Rik Molenaar

Aquathermie is niet los te koppelen van bodemenergie. En in het kader van de energietransitie is het belangrijk voor warmtenetten om hun bronnen steeds verder verduurzamen. Daar wordt op dit moment op grote schaal op ingezet. Bodemenergie (WKO) in combinatie met aquathermie is voor veel projecten een goede oplossing. Maar waar moet je beginnen? En hoe werkt dat in de praktijk? Er zijn inmiddels veel voorbeelden van bestaande initiatieven, waar nieuwe initiatieven van kunnen leren. Met deze parallelsessie zorgt Rik Molenaar (Sr. Adviseur Energieopwekking bij Techniplan en bestuurslid van Branchevereniging Bodemenergie) ervoor dat u het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Over samenwerking, businesscases en de waardeketen.

Toekomstbeeld aquathermie en bodemenergie
Door: Henk Looijen

In deze parallelsessie gaat het ook over de combinatie van aquathermie en bodemenergie, en kijken we vooruit. We zetten een stip aan de horizon: Wat is het gezamenlijke toekomstbeeld van de aquathermie- en de bodemenergiebranche, en hoe kunnen we met elkaar barrières beslechten? Deze parallelsessie wordt verzorgd door Henk Looijen van Netwerk Aquathermie. Henk is opgeleid als fysisch geograaf en zeer breed georiënteerd op de inhoudelijke gebieden van watermanagement. Hij verdiept zich al jaren in het thema Water en Energie. Aquathermie is daarbij de belangrijkste focus. Een inspirerende sessie over samenwerking, toekomst en uitdagingen.

Samenwerken aan integrale oplossingen
Door: Gertjan de Joode

Voor een succesvolle energietransitie wordt het steeds belangrijker om vanuit een integraal beeld te kunnen denken, en (strategisch) samen te werken binnen de keten. Deze behoefte kregen wij ook letterlijk terug vanuit de zaal tijdens een vorige bijeenkomst. Dat vereist kennis, inzicht en de overtuiging om samen te moeten werken aan integrale oplossingen. Gertjan de Joode (Kennis- & Innovatiemanager bij Eteck), gaat daar samen met u op in. Gertjan zet zich met zijn jarenlange ervaring in om ‘samen voor Nul’ (CO2-uitstoot) te gaan, gebruikmakend van duurzame bronnen zoals aquathermie, zonthermie, restwarmte en lucht in combinatie met elke vorm van opslag (o.a. WKO).

U kunt uw keuze voor de parallelsessies kenbaar maken op het aanmeldformulier.

Programma

12.00 – 13.30 uur   Algemene Ledenvergadering met lunch (alleen voor leden!)
13.30 – 14.00 uur   Pauze en ontvangst met koffie en koek
14.00 – 14.10 uur   Welkom en opening door de dagvoorzitter Peter Melis, introductie door Frank Agterberg
14.10 – 14.45 uur   Keynote Paul Behrens: Futures From the Frontiers of Climate Science
14.45 – 15.30 uur   Parallelsessie 1 (keuze uit 3 verschillende sessies)
15.30 – 16.00 uur   Pauze, wisseltijd
16.00 – 16.45 uur   Parallelsessie 2 (keuze uit 3 verschillende sessies)
16.45 – 17.15 uur   Plenaire afsluiting door de dagvoorzitter
17.15 – 18.15 uur   Netwerkborrel

Doelgroep

Het Congres Bodemenergie is bedoeld voor leden van Branchevereniging Bodemenergie en overige professionals die werkzaam zijn in de bodemenergiesector. Natuurlijk zijn de onderwerpen ook interessant voor collega’s uit andere sectoren, zoals beleidsadviseurs, programmamanagers, gemeenten, provincies en de bouw-/renovatiesector, die dezelfde duurzame warmte-agenda hebben. Daarom nodigen wij ook collega’s in deze branches van harte uit!

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via dit inschrijfformulier. U ontvangt dan van ons een bevestiging per e-mail.

De toegang tot het Congres Bodemenergie inclusief drankjes, versnaperingen en de netwerkborrel is kosteloos voor leden van Branchevereniging Bodemenergie en één introducé.
Voor niet-leden rekenen wij een financiële bijdrage van € 199,- per persoon.

Bent u lid van het Gebruikersplatform Bodemenergie, Vereniging Warmtepompen of werkt u bij de gemeente, provincie, omgevingsdienst of regionale uitvoeringsdienst? Of bent u oud-cursist van Branchevereniging Bodemenergie? Dan kunt u het Congres bezoeken tegen een gereduceerd tarief van € 99,-.

 

Cadeau voor bezoekers van het Congres Bodemenergie

Alle bezoekers van het Congres Bodemenergie krijgen het boek The Best of Times, The Worst of Times: Futures from the Frontiers of Climate Science’, van Paul Behrens cadeau!

Locatie

Het Congres Bodemenergie vindt plaats in museum/evenementenlocatie Beeld & Geluid in Den Haag, Zeestraat 82. Een routebeschrijving vindt u hier.

 

Wij hebben er zin in en verheugen ons op uw komst!