Gasloze bijstook voor oudste WKO van Nederland

13 augustus 2021

  1. Home
  2.  → 
  3. nieuws
  4.  → Gasloze bijstook voor oudste WKO van Nederland

Eén van de eerste WKO-installaties van Nederland gaat zijn tweede exploitatietermijn in. In 2002 kreeg het Paleiskwartier-Noord in Den Bosch een WKO-systeem, dat in 2017 werd overgenomen door de bewoners van de wijk. De nieuwe exploitant investeert nu in zeven nieuwe hoogtemperatuur-warmtepompen, die voor de bijstook zorgen tijdens zeer koude periodes. Hierdoor gebeurt de warmteopwekking voor het verwarmingssysteem bijna helemaal gasloos.

Het project bij Paleiskwartier is vrij uniek; de eerste appartementsgebouwen en commerciële ruimtes in 2002 werden opgeleverd met een WKO-systeem dat was gekoppeld aan collectieve warmtepompen. Een aparte cv-ketel verzorgde de warmtevoorziening op de momenten dat het WKO-systeem niet voor de benodigde warmte kon zorgen.

Nieuwe exploitant
In eerste instantie werkte het WKO-systeem van Paleiskwartier niet zoals gehoopt en was er nog veel bijstook van de cv-ketel nodig. De bewoners gingen daarom op zoek naar een nieuwe exploitant en vonden die in Duurzaam Opgewekt. Tijdens een webinar van het Gebruikersplatform Bodemenergie in december vorig jaar vertelde Bob Bloemers, directeur van Duurzaam Opgewekt, hoe zijn bedrijf aan de slag ging met het project. Het verslag van dit webinar, de PowerPoint-presentatie van Bloemers en de link naar het webinar op Youtube vindt u hier.

Het vakblad Warmtepompen schreef ook een artikel hierover, dit lees je hier.