G-pier Schiphol ook uitgerust met warmte- en koudeopslag

08 maart 2018

  1. Home
  2.  → 
  3. nieuws
  4.  → G-pier Schiphol ook uitgerust met warmte- en koudeopslag

De G-pier op Schiphol beschikt sinds kort ook over een warmte- en koudeopslag. Hierdoor wordt er minder gas verbruikt voor het verwarmen en koelen van de pier, zo meldt Schiphol.

Klimaat
Net zoals de B-, E-, en F-pier heeft nu ook de G-pier een warmte- en koudeopslag. De zogeheten WKO-installaties zorgen ervoor dat er minder gas nodig is om de pier op temperatuur te houden. De grondenergie wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van de pier.

Grondwater
De grondenergie wordt opgeslagen in dieper liggend grondwater. Met een warmtewisselaar wordt er in de zomer het koude water opgepompt om het gebouw te koelen en in de winter wordt het warme water gebruikt als verwarmingsbron.

CO2
Door met de WKO-installaties te werken wordt er minder CO2 uitgestoten. Voor de G-pier is de verwachting dat er 84 procent minder CO2 uitgestoten wordt . De volgende pier op Schiphol die van dit systeem wordt voorzien is de D-pier. Zodra de D-pier met het systeem is uitgerust bespaart Schiphol jaarlijks 500.000 kubieke meter aan gas, drie keer zoveel als in de G-pier.

2040
De aanleg van de WKO-installaties worden door Schiphol gebruikt om de ambitie van in 2040 helemaal klimaatneutraal te zijn te realiseren.

Bron: Up in the Sky