In de podcast Doorzagen bespreekt journalist Thomas van Belzen een actueel item met één of meerdere gasten. Samen scheiden ze de fabels van de feiten, bouwen ze op én zagen ze door. Afgelopen maandag werd Frank Agterberg doorgezaagd in de 101e aflevering van de podcast.
“De warmtepomp begint steeds meer Hollandse harten te veroveren”, stelt Van Belzen aan het begin van de podcast. Dat klopt, in acht jaar tijd is de afzet per jaar vertienvoudigd van 15.000 warmtepompen in 2016 naar 150.000 in 2023, in de woningbouw. Eind vorig jaar vlakte die groei voor het eerst af. Agterberg legt in een half uur glashelder uit hoe dat zit en waarschuwt dat die dip blijft aanhouden, zonder extra maatregelen vanuit de overheid.
Bodemgekoppelde warmtepompen
De bodemgekoppelde warmtepomp is de kampioen onder de warmtepompen, qua rendement en ook vanwege het feit dat je er passief mee kunt koelen. In de verduurzamingsroute van fossiel naar all-electric is een warmtepomp die gebruik maakt van de bodem als bron de optimale combinatie om de toename van de stroombehoefte zo laag mogelijk te houden en daarmee dus ook de onevenwichtigheid op het laagspanningsnet te ontlasten. Vanaf 00:10:45 zoomt Frank specifiek in op bodemenergie als bron.
Collectieve systemen
Ook gaat hij in op zaken waar we het nog veel te weinig over hebben, zoals collectieve systemen. “Warmtenetten gaan ook verduurzamen, we gaan veel meer naar laagtemperatuur bronnen. In de regel betekent dit dat de temperatuur uit die warmtebronnen nog moet worden opgewaardeerd tot de gewenste warmte. Dit gebeurt met warmtepompen die collectief gestapelde bouw of hele woonwijken kunnen verwarmen. Die warmtepompen zijn van een heel ander kaliber dan de warmtepompen in individuele woningen. In dat segment gaat er nog heel veel gebeuren.”
Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Luister dan naar aflevering 101 van Doorzagen: