Kennisbijeenkomst Netcongestie – Warmtepomp: het probleem of de oplossing?

In de middag van 24 oktober 2024 organiseert Vereniging Warmtepompen i.s.m. Stichting Flexiblepower Alliance Network een Kennisbijeenkomst over netcongestie en warmtepompen. Deze bijeenkomst is zeer relevant, actueel en interessant voor de bodemenergiebranche, gezien de impact van netcongestie. Daarom nodigen wij u als lid van Branchevereniging Bodemenergie van harte uit om te komen, mee te praten en/of uw vragen te stellen. Voor leden van Branchevereniging Bodemenergie is de toegang gratis. Het doel van de middag is om voor de leden, ketenpartners én overige geïnteresseerden helder te krijgen wat nou precies ‘het netcongestieprobleem in het laagspanningsnet’ is, wat de rol en impact van de warmtepomp daarin precies is en wat de agenda van de branche moet zijn om bij te dragen aan een actieve oplossing. Vanaf 25 oktober 2024 zal de branche dan precies weten wat de gezamenlijke eigen acties zijn en wat we nodig hebben van anderen. Dit belangrijke event, dat start met een lunch en eindigt met een netwerkborrel, mag u niet missen!

Aanleiding en opzet

De Energietransitie is in volle gang. We bouwen aan duurzame opwek van energie voor  bedrijfsprocessen en gebouwen. We gaan met z’n allen van het gas af. De toenemende elektrificatie, versterkt door de hoge gasprijzen zorgt voor een grote capaciteitsvraag op het net. Netbeheerders kunnen niet snel genoeg bijbouwen. De congestieproblematiek raakte eerder vooral het hoog- en middenspanningsnet. Maar ook op de laagspanningsnetten knelt het. In 2023 leverde Stephan Brandligt in opdracht van minister Jetten de “Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten” op.

Netbeheerders werken aan vergroting van de netcapaciteit. Dit gaat echter te langzaam om de beleidsdoelstellingen in de gebouwde omgeving, zoals de verdere uitrol van warmtepompen, PV(T)-panelen en laadpalen, bij te benen. Om toch meer mogelijk te maken met het bestaande net en doelstellingen wel te halen is het nodig om de beperkte capaciteit zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Voor warmtepompen – één van de belangrijkste technieken voor een fossielvrije gebouwde omgeving – geldt dat de uitrol in hoog tempo verder kan gaan mits ze flexibel worden door aanstuurbaarheid bij dreigende congestie. Vrijwel elke warmtepomp zou kunnen worden gemonitord en aangestuurd. Kat-in-het-bakkie, toch?

Nou… zo eenvoudig is dat toch niet. Het concrete probleem dat moet worden opgelost, is het voorkomen van congestie op piekmomenten achter dat éne transformatorhuisje. Hoe ‘weten’ de warmtepompen daar dat er een piek aan komt? Wat is de gepaste reactie van één of meer warmtepompen in die wijk? Is het überhaupt aan warmtepompen om voor de oplossing te zorgen? Hoe ‘vertelt’ een warmtepomp dan aan het net wat hij gaat doen? Wat doet dat met het comfort in het gebouw? Hoe zit het met de overige elektriciteitshuishouding in dat gebouw en die wijk? Doen warmtepompen dit zelf of  stuurt ‘iemand’ de warmtepompen aan? En waarom zou een eigenaar dit toestaan? En, tot slot voor nu, waarom zou dit het probleem zijn van de warmtepompfabrikant?

Om die laatste in te koppen: de dreiging van netcongestie draagt al enige tijd bij aan een terughoudende vraag naar warmtepompen. Fabrikanten van warmtepompen hebben er dus groot belang bij om een actief deel van de oplossing te zijn, zodat warmtepompen hun rol in de energietransitie kunnen blijven spelen. Maar wat kan of moet de branche, samen met ketenpartners in de fysieke, juridische en digitale infrastructuur dan precies doen?

Sprekers

Tijdens de kennisbijeenkomst nemen deskundige sprekers zoals Robin Quax van TKI Urban Energy, Rob Martens van Netbeheer Nederland, Energie Consultant Winifred Roggekamp en Adeline Houtart van de EHPA u mee in dit uitdagende verhaal en worden feiten van fabels gescheiden middels diverse kennissessies, onder de vakkundige leiding van Frank Agterberg:

(1) Als eerste schetsen we de bredere context van elektrificatie als belangrijkste spoor van verduurzaming en de eisen die dat stelt aan de infrastructuur en de samenhang tussen de vele aspecten van elektriciteitsopwekking en -gebruik.
(2) We zoomen vervolgens in op de oorzaken van congestie in het laagspanningsnet en kijken naar al bekende oplossingen waarvan kan worden geleerd vanuit de branche zelf en vanuit relevante segmenten en sectoren.
(3) Dan wordt het tijd om specifiek naar de rol van warmtepompen te kijken. Hoe kan de warmtepomp bijdragen aan het voorkomen of mitigeren van netcongestie? Welke signalen heeft een warmtepomp nodig en hoe kan hij laten weten wat hij gaat doen? Hoe maken we het juridisch mogelijk en (financieel) aantrekkelijk voor de eigenaar om de warmtepomp te laten bijregelen of afschakelen?

Wanneer we het probleem scherp hebben en de principes van de oplossingen die warmtepompen kunnen bieden kennen, zullen we samen met de deelnemers concluderen wat de branche-agenda is om deze oplossingen te ontsluiten. En wat we precies nodig hebben van anderen om dat in de markt te zetten, zodat de uitrol van warmtepompen in het geambieerde tempo door kan gaan!

Locatie

De bijeenkomst zal plaatsvinden bij Aeres Tech Productions, Zandlaan 29, Ede. Er zijn ruime parkeermogelijkheden naast en achter het gebouw, en de locatie is goed bereikbaar met het OV.
Kijk hier voor de routebeschrijving en parkeren.

Aanmelden leden

Dit evenement wordt georganiseerd voor leden van Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Flexiblepower Alliance Network (max. 2 deelnemers per organisatie). Bent u erbij op 24 oktober? Meld u dan aan via deze link. Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol!

Als vereniging die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, gaan wij ook duurzaam met onze contributie-inkomsten om. Indien u onverhoopt niet kunt komen, verzoeken wij u vriendelijk u uiterlijk een dag van tevoren af te melden of een collega te sturen in uw plaats. Dit om onnodige kosten te voorkomen. Mocht een collega in uw plaats deelnemen, geef dat dan a.u.b. door aan secretariaat@warmte-pompen.nl. In het geval van no-show zijn wij genoodzaakt € 75,- excl. BTW in rekening te brengen.

Aanmelden niet-leden

Mocht u geen lid zijn, maar deze bijeenkomst toch live bij willen wonen, dan kunt u dat op dit formulier aangeven en nemen wij contact met u op.
De bijeenkomst is in ieder geval als webinar te volgen. Daarvoor kunt u zich aanmelden via deze link.

Programma

Wij verwelkomen u graag om 12.30 uur met een smakelijk broodje. Om 13.00 uur start het programma:

Er kunnen nog kleine wijzigingen plaatsvinden in het programma. De begin- en eindtijd staan echter vast.

Wij hopen u te ontmoeten op 24 oktober in Ede. Wij leggen de rode loper voor u uit!

Details

Datum & tijd
Georganiseerd door:
Locatie
Contact

Meer evenementen

Er zijn op dit moment geen aankomende evenementen.