Proactief een WKO beheren in plaats van reactief oplossen. Dat kunnen gebruikers leren op de nieuwe cursus Regie op Bodemenergie. De eerste cursisten raden de eendaagse opleiding daarom aan: “Als beheerder komt er veel op je af en dan is overzicht essentieel.”
Of een WKO daadwerkelijk verduurzaamt én bespaart ten opzichte van een ketel en koelmachine, is volgens onderzoek onder meer afhankelijk van de kennis die beheerders en eindgebruikers hebben. Rendement schuilt dus in regie. Daarom heeft BodemenergieNL op verzoek van het Gebruikersplatform Bodemenergie de cursus Regie op Bodemenergie ontwikkeld (volgende cursus 12 maart) . Cursisten leren in zes stappen (zie afbeelding hieronder) en lesblokken hoe ze regievoerders worden over hun WKO-installatie en wat er gevraagd kan en moet worden als beheer wordt uitbesteed.
Totaalplaatje beheer en inhoud WKO
De eerste editie van de nieuwe cursus vond 29 november plaats op het F&B Trainingcenter in Hilversum en is bijzonder goed ervaren, vertellen docenten en bodemenergie-experts Jos Waagmeester (IF Technology) en Marette Zwamborn (KWR).Waagmeester. “Cursisten krijgen duidelijkheid over het totaalplaatje doordat zowel het proces van beheer als de inhoud van een WKO aandacht krijgen. Als gebruikers het proces van een bodemenergiesysteem beter begrijpen, krijgen ze grip op de techniek, wetgeving en organisatie die bij een WKO horen. En de huiswerkopdracht helpt gebruikers om hun eigen systeem te doorgronden.”
Beginnende en ervaren gebruikers
Regie op bodemenergie is zowel van belang voor beginnende als ervaren gebruikers, merkte docent Zwamborn. “Ook cursisten die al jarenlang een WKO beheren leerden nieuwe dingen waar ze direct mee aan de slag konden. Bijvoorbeeld een goede benutting van bestaande documenten als contractvormen en beoordelingsrichtlijnen (BRL): wie doet wat, is het technisch en energetisch beheer goed afgedekt? Uit het overzicht van relevante juridische, technische en energetische aspecten in deze cursus kunnen gebruikers hun eigen leerpunten kiezen.”
Feest van herkenning
Wat vinden de cursisten zelf van Regie op Bodemenergie? Henk van der Steen, coördinator technische zaken bij Hogeschool Leiden, nam twee dingen uit de nieuwe cursus mee. “Het is leerzaam om de laatste wet- en regelgeving door te nemen en om van andere WKO-beheerders te horen waar ze tegenaan lopen. Dat is een feest van herkenning en tegelijkertijd levert het praktische tips op. Eigenlijk zou iedere gebruiker deze opleiding van tevoren moeten volgen. Er komt als WKO-beheerder veel op je af en dan is overzicht bijzonder belangrijk.”
Hulpmiddel binnen organisatie
Een compleet overzicht is ook wat Fred Ekhart, gebouwbeheerder bij de Rabobank, waardeert aan deze opleiding. “WKO-beheer is ingebed in mijn dagelijkse ritme, maar als je alle aspecten weer op een rijtje ziet staan, komt het compacter samen. Het is een hulpmiddel om het systeem in je eigen organisatie wat beter in te bedden en bijvoorbeeld mensen bij het beheer te betrekken die daar mede voor verantwoordelijk zijn. Hoe is onze relatie met de gemeente en wie houdt zich daar eigenlijk mee bezig? Met deze cursus leren gebruikers hoe ze het beste om kunnen gaan met een WKO: proactief beheren in plaats van reactief oplossen.”
Wilt u ook een totaaloverzicht krijgen van warmte- en koudeopslag? Meld u dan nu aan voor de cursus Regie op Bodemenergie!
En wilt u met andere gebruikers meer leren over beheer, tips en trucs krijgen over klimaatinstallaties of een gratis scan maken van uw WKO-systeem? Word dan lid van het Gebruikersplatform Bodemenergie!