Groener Wonen zoomt in op de bodem als warmtebron

10 augustus 2022

  1. Home
  2.  → 
  3. Branchevereniging
  4.  → Groener Wonen zoomt in op de bodem als warmtebron

Groener Wonen is een consumentenmagazine gericht op duurzaam wonen en milieuvriendelijk leven zonder in te leveren op comfort. De lezers van het magazine zijn met name huizenbezitters die te maken krijgen met de energietransitie en interesse hebben investeren in verduurzaming van de woning. In een uitgebreid artikel worden de lezers geïnformeerd en geïnspireerd over de bodem als warmtebron voor het verwarmen van woningen. Branchevereniging Bodemenergie werkte dan ook graag mee aan het artikel:

De bodem als warmtebron

We gaan langzaam maar zeker van het aardgas af, dat is geen verrassing meer. De cv-ketels en geisers in woningen worden stukje bij beetje vervangen door warmtepompen. Binnen de warmtepompen zijn er verschillende categorieën. Dit heeft onder andere te maken met de bron waar de warmte uitgehaald wordt. In dit artikel behandelen we de bodem als bron en bekijken we verschillende soorten bodemenergie.

Wist jij al dat je uit de bodem onder je woning warmte kunt halen waarmee je je huis kunt verwarmen? Hoe dit precies zit en op welke manieren dit kan, bespreken we met Frank Agterberg, voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie.

Warmtepompen kunnen uit verschillende bronnen hun energie halen. Een toegankelijke keuze is de warmtepomp die zijn warmte uit lucht haalt. Hiervoor hoef je enkel een kast aan of bij het huis te plaatsen, de buitenunit. Een alternatieve, en steeds populairdere keuze is de warmtepomp die zijn energie uit de bodem haalt. Het aanleggen en plaatsen hiervan heeft wat meer voeten in aarde, maar deze warmtepomp wint aan populariteit, mede dankzij het hoge rendement op elektriciteit en dus de lage variabele kosten, plus dat je hiermee ‘gratis’ je huis kunt koelen.

In goede aarde

“De bodem als bron voor een warmtepomp heeft grote voordelen”, begint Frank zijn verhaal.
Lees het artikel verder op de website van Groener Wonen en voel je vrij om het verder te delen met (potentieel) geïnteresseerden.